SÜNEN EBU DAVUD

Bablar    Konular    Numaralar  

LİBAS BAHSİ

<< 4137 >>

NUMARALI HADİS-İ ŞERİF:

 

حَدَّثَنَا أَبُو الْوَلِيدِ الطَّيَالِسِيُّ حَدَّثَنَا زُهَيْرٌ حَدَّثَنَا أَبُو الزُّبَيْرِ عَنْ جَابِرٍ قَالَ قَالَ رَسُولُ اللَّهِ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ إِذَا انْقَطَعَ شِسْعُ أَحَدِكُمْ فَلَا يَمْشِ فِي نَعْلٍ وَاحِدَةٍ حَتَّى يُصْلِحَ شِسْعَهُ وَلَا يَمْشِ فِي خُفٍّ وَاحِدٍ وَلَا يَأْكُلْ بِشِمَالِهِ

 

Câbir'den rivayet edildiğine göre; Nebi (s.a.v.) şöyle buyurmuştur:

 

"Birinizin (pabucunun) tasması koptuğu zaman, tasmasını onartıncaya kadar tek pabuçla ile yürümesin. Tek mest ile de yürümesin ve sol el(iy)le yemesin."

 

 

İzah:

Müslim libâs: Nesin zînet, Ahmed b, Hanbel, II 245. 253. 314. 424. 443, 447. 480, 525, III, 293, 327.

 

Hattâbî'nin de ifade ettiği gibi, tek ayakkabr ile yürümek başkalarının dikkatini çeker. Nitekim 4029 numaralı hadis-i şerifte başkalarının dikkatini çekmek için bir giysi giy­mek lanetlenmiştir. Tek ayakkabı giymek böyle olduğu gibi, belden yu­karısına giyilen elbiselerin kolunun birisini serbest bırakıp diğerini giy­mek de böyledir. Ayrıca göze de çirkin görünür. Çünkü insanlar onun bir ayağının ötekinden kısa olduğunu zannedebilirler.

 

Hafız İbn Hacer (r.a) bu mevzuda şöyle diyor:

 

"Hadis-i şerifteki yasağa uymamak insanın vakarım giderir. Hadis-i şe­rifte belirtilen yasak giyiniş şekilleri şeytanın kıyafetidir. Sol elle yemek yemek de ayı şekilde şeytana amir. Bir de hadis-i şerifte yasaklanan bu davranış şekillerinde insan için bir zorluk ve tehlike de söz konusudur." Çünkü insan tek ayakkabı ile yürürken dengeyi kaybedip düşebilir. Sol el­le yemek yiyenin de etrafına uyum sağlayamadığı için yemeği üzerine dö­kebilir.

 

Neyevî'nin açıklamasına göre. bu hadis-i şeriflere aykırı hareket etmek tenzihen mekruhtur.   

 

Bazıları, Tirmizî'nin rivayet ettiği. "Rasûllııüah (s.a.v.) bazen tek ayakka­bı ile yürürdü"[Tirmizî, libas] Vieâlindeki "hadis-i şerifle mevzumuzu teşkil eden bu hadis-i şerifler arasında çelişki bulunduğunu söyleyerek bu hadisleri red­detmek istemişierse de İbn Kuieybc onlara şu cevabı vermiştir:

 

"Biz deriz ki: Efhamdüllah burada herhangi bir terslik yoktur. Çünkü bir kimsenin ayakkabısının tasması koparsa ya o ayakkabıyı atar veya eli­ne alır ve bir başka tasma buluncaya kadar tek ayakkabı ile yürür.

 

İki ayakkabı, iki mest ve diğer ikili olarak kullanılan elbiselerde bun­lardan birinin kullanılıp diğerinin kullanılmaması çirkin ve hoş karşılan­mayan bir harekettir. Keza ridânm sadece bir omuza atılıp diğer omuzun açık bırakılması çirkindir. Fakat bir kimsenin ayakkabısının tasması kopabilir ve onu tamir ettirene kadar hu halde bir iki veya üç adım atabilir. Muhakkak ki, bu ne çirkindir, ne de kötü görünen bir harekettir.

 

Azın hükmü pek çok yerde çoğun hükmüne muhalif olabilir. Görmü­yor musun, namaz kılan bir kimsenin rükû halinde iken önündeki boş sa­fa doğru bir iki veya daha çok adım atması caizdir de, yine rükû halinde olduğu halde yüz veya iki yüz zira (arşın) yürümesi caiz değildir.

 

Keza ridâsi düşünce onu omuzlarında ativermesi (namazda) caizdir de, namazda elbisesini toplaması veya uzunca bir iş yapması caiz değildir.

 

Yine bir kimse namazda tebessüm ederse namazı bozulmaz, fakat kah­kaha ile gülerse namazı bozulur."